Regenwateropvang voor bedrijven, woningen en appartementen

Het gebruik van regenwater wordt steeds interessanter door de wisselingen tussen hele droge en natte periodes en doordat het steeds lastiger wordt om voldoende schoon drinkwater te produceren. Regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het besproeien van de tuin, het doorspoelen van de toilet of om kleding mee te wassen. Door gebruik te maken van regenwater kunnen we besparen op het gebruik van drinkwater.

We deden onderzoek naar regenwateroplossingen en delen graag onze bevindingen hierover. Ook hebben we al meerdere projecten waar regenwateroplossingen worden toegepast.

Waar kunnen we regenwater gebruiken

Regenwater kan binnenshuis hergebruikt worden maar juist ook in de tuin. Het is prima geschikt voor het doorspoelen van het toilet, gebruik in de wasmachine en het besproeien van de tuin als dit niet meer met leidingwater mag.

Voor regenwateropvang en –gebruik heb je in huis een regenwater opvangbuffer nodig. Water bufferen kan in een waterreservoir (regenton, regenwaterreservoir, regenwaterzak).

Planten hebben ongeveer 20 liter per m2 nodig per week, regenwater opvangen in een regenton om later planten water te geven is de milieuvriendelijkste methode.

Regenwateropvang bij groenelementen aan gevels appartementen

Wij hebben een projectplan van twee appartementengebouwen op maat ontworpen welke perfect passen binnen het stedenbouwkundige plot.

In dit plan is ook gekeken naar regenwateropvang. Er zullen op diverse plaatsen regenwater gevoede vaste groenelementen aan de gevels worden gemonteerd. Het regenwater wordt opgevangen op het dak in bufferkratten. Het water stroomt via verborgen leidingen naar de balkons. Met dit intelligente systeem worden de planten het gehele jaar voorzien van water.

Voorkomen piekbelasting riool

Water bufferen kan ook in een regenvijver, wadi of grindbed zodat het langzaam in de bodem kan infiltreren en het riool niet overbelast wordt. Ook visvijvers en zwemvijvers kunnen dienen voor de buffering van regenwater.

Mos-sedum daken hebben dit voordeel ook, het water gaat niet direct het riool in en daardoor wordt het systeem ontlast. Een mos-sedum dak kan ook nog voorzien worden van zonnepanelen. Het sedum neemt veel vocht op, wat verkoelend werkt. De panelen worden daardoor minder warm en leveren meer energie op.

Wilt u met uw ontwerp ook rekening houden met opvang en hergebruik van regenwater?
Wij denken mee en geven advies over het integreren van een regenwaterberging in het ontwerp.

2023-10-24T15:48:56+02:00