Circulair ontwerpen toepassen in onze projecten

Bij Houweling Architecten vinden we duurzaam en circulair bouwen belangrijk. In de week van de circulaire economie besteden we daarom extra aandacht aan onze circulaire projecten.

Circulair bouwen en ontwerpen is een benadering binnen de architectuur en bouwsector die gericht is op het minimaliseren van afval en het optimaal benutten van materialen en grondstoffen.

Principes van circulair ontwerpen

De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft samen met haar leden circulaire ontwerpprincipes geformuleerd die door veel bureaus zijn onderschreven. Deze principes dienen als leidraad voor architecten en opdrachtgevers om circulaire doelen te bereiken. Enkele kernprincipes zijn:

  • Hergebruik van bestaande structuren en materialen: Waar mogelijk wordt ingezet op het hergebruiken van bestaande gebouwen.
  • Losmaakbaar ontwerpen: Gebouwen worden zo ontworpen dat ze flexibel zijn tijdens hun levensduur en eenvoudig gedemonteerd kunnen worden aan het einde daarvan.
  • Gebruik van biobased en circulaire materialen: Materialen worden bewust gekozen om zowel biobased als circulair te zijn, zodat ze bijdragen aan een duurzamer bouwproces.
  • Materialen oogsten: Het terugwinnen en hergebruiken van bouwmaterialen uit bestaande gebouwen om verspilling te minimaliseren.
  • CO2 beperken: Het verminderen van de CO2-uitstoot door slimme materiaalkeuzes en efficiënte bouwprocessen.

Het toepassen van deze principes vereist maatwerk, afhankelijk van de specifieke opgave en context van elk project.

De Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland dat professionals samenbrengt om kennis en ervaringen te delen op het gebied van circulair ondernemen en ontwerpen. Tijdens deze week laten wij ook graag zien wat wij al doen in onze projecten, hoe wij circulariteit toepassen.

De rol van Houweling Architecten in
circulair bouwen

Wij passen de circulaire principes actief toe in onze projecten. Dit doen we door:

  • Herbestemming en transformatie: Waar mogelijk hergebruiken we bestaande gebouwen en structuren, zodat materialen en energie niet verloren gaan.
  • Losmaakbaar en modulair ontwerpen: We ontwerpen gebouwen die flexibel en aanpasbaar zijn, zodat ze eenvoudig kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt.
  • Gebruik van biobased en circulaire materialen: We werken met duurzame, gerecyclede en biobased materialen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Materialen oogsten: Het terugwinnen van materialen uit bestaande gebouwen en deze opnieuw inzetten in nieuwe projecten.
  • CO2 beperken: Door bewuste materiaalkeuzes en efficiënte bouwprocessen verminderen we de uitstoot en dragen we bij aan een duurzamere toekomst.
  • Flexibiliteit in ontwerp en alternatieve aanwendbaarheid: Onze ontwerpen zijn zo opgezet dat ze multifunctioneel zijn en zich kunnen aanpassen aan veranderende behoeften.
  • Samenwerking in de keten: We werken nauw samen met aannemers, leveranciers en andere partners om circulaire oplossingen te realiseren en kennis uit te wisselen.
  • Kennisdeling en bewustwording: We nemen deel aan evenementen en delen onze ervaringen via publicaties, lezingen en sociale media.

We hebben veel bedrijven en opdrachtgevers in de circulaire economie, bijvoorbeeld in houtbouw in combinatie met zorg. Door onze ervaring met circulair bouwen kunnen we innovatieve en duurzame oplossingen bieden die passen bij de specifieke eisen van onze klanten.

2025-03-17T16:03:12+01:00