Touch Library is de bibliotheek van de toekomst
De bibliotheek is een publiek domein voor mensen met verschillende achtergronden en uiteenlopende interesses. Het is een van de huiskamers van de stad, toegankelijk voor iedereen, ongeacht inkomen, leeftijd, leefstijl of etniciteit.
De uitdaging in de komende jaren is om meer burgers met een passend en aantrekkelijk aanbod naar de fysieke en digitale bibliotheek te lokken en hen als klant te behouden. Dat lukt alleen als het aanbod en de service aansluiten bij hun behoeften, nieuwsgierigheid en omstandigheden. De vraag is hoe de bibliotheek haar publieke karakter kan behouden in de beleveniseconomie.
De aandacht verschuift naar de manier waarop materiaal wordt aangeboden. Nieuwe technologie biedt grote kansen om de bibliotheek aan te laten sluiten bij de hedendaagse behoeften van de bezoeker.
De Touch Library
Als studielocatie is gekozen voor de gemeente Lansingerland. Deze gemeente is ontstaan door de fusie van de gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. De groeigemeente ligt tussen Zoetermeer en Rotterdam.
De Touch Library Lansingerland is geheel uitgerust met de (multi-)touch technologie. De Touch-technologie maakt een enorme ontwikkeling door in onze samenleving. Denk daarbij aan de touchscreens van computers, laptops en beamers op het werk, de navigatiesystemen in auto’s, de computerspelletjes van kinderen, domotica in huis, de mobiele telefoons en de I-pad.
Door de collectie bladeren in de Touch Library kan interactief en gebeurd enkel nog digitaal via het touchscreen. De boeken zijn vervolgens nog steeds fysiek beschikbaar door gebruik van uitgiftepunten. Diverse interactieve touch-toepassingen komen in de verschillende ruimten voor.
Veel touch-toepassingen stimuleren om samen met andere bezoekers van de bibliotheek activiteiten uit te oefenen en brengen daardoor mensen bij elkaar. Ook Virtual-Reality kan hierbij worden ingezet.
Gevolg van deze toepassingen in de bibliotheek is een geheel nieuwe ontsluitingssystematiek. Bezoekers hoeven niet meer naar een afdeling waar bepaalde boeken staan, maar hebben de complete collectie tot hun beschikking. De Touch Library heeft rondom de collectie verschillende ruimten waar de bezoeker zich kan terugtrekken om te lezen, kijken, luisteren, gamen, eten, drinken, muziek te spelen of te studeren. Iedere ruimte heeft een eigen sfeer door een andere vormgeving, kleur, en inrichting. Een bezoeker doorzoekt digitaal de collectie en kan vervolgens naar een ruimte met de sfeer welke de bezoeker op dat moment het beste past.
Door het wegvallen van afdelingen en segmentatie naar doelgroep en leefstijl, zal de bibliotheek meer een ontmoetingsplaats zijn in de samenleving, waarbij geen onderscheid op voorhand wordt gemaakt naar inkomen, leeftijd, leefstijl of etniciteit.
De terugloop van het aantal bibliotheekbezoekers in het digitale tijdperk is voorbij. Juist mét een I-Pad of e-reader is de bibliotheek weer aantrekkelijk geworden. Daarbij heeft het gebouw het vermogen ook nog komende vernieuwingen in zich op te nemen.