Waarom wij inzetten op regenwateropvang
In Nederland hebben we vaker te maken met langdurige periodes van droogte, hoge temperaturen en extremere buien. Klimaatverandering zorgt ervoor dat de instroom van zoet water in droge periodes afneemt.
Onderzoek regenwateropvang
We hebben daarom onderzoek gedaan naar regenwateropvang. We kunnen veel doen om water op te vangen en te gebruiken in en rond een woning of bedrijfsgebouw. Welke voordelen heeft dit en welke soorten van regenwateropvang zijn er. Marco en Janine hebben onlangs hun onderzoek gepresenteerd aan ons team.
Drinkwatergebruik en verdroging
Bij extreme neerslag voeren we nu water zo snel mogelijk af naar zee om overlast te voorkomen, daardoor kunnen we het niet inzetten wanneer het nodig is, bij droogte bijvoorbeeld.
Als er te weinig goed grondwater aanwezig is om de natuur in stand te houden droogt de bodem in, als dit structureel is, spreekt men van verdroging. Oorzaken zijn bijvoorbeeld de intensieve landbouw, verstedelijking, industrieel gebruik en klimaatverandering. Door regenwater op te vangen en later te gebruiken is er minder drinkwater nodig.
Appartementen met slim dak
Wij hebben een ontwerp gemaakt van appartementen met een slim dak, deze ziet u op één van de foto’s in de slider. Het regenwater wordt opgevangen in bufferkratten. Met een intelligent systeem stroomt het water naar de balkons. Het vaste groen is onderdeel van de balkons, de planten worden het hele jaar door voorzien van water. De gevels blijven daardoor groen en zorgen voor biodiversiteit.
Soorten regenwateropvang
Er zijn meer manieren om regenwater op te vangen en te gebruiken.
Bent u benieuwd hoe u dit in kan zetten bij uw woning of bedrijfspand? We denken graag met u mee.